श्री हनुमान चालीसा Hindi | Hanuman Chalisa PDF Download

हनुमान चालीसा | Hanuman Chalisa in Hindi PDF | Hanuman Chalisa PDF | Hanuman Chalisa Lyrics in English PDF | Hanuman Chalisa PDF Hindi | हनुमान चालीसा हिंदी में | Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi PDF | हनुमान चालीसा पाठ हिंदी मै

हनुमान चालीसा अवधी में लिखी एक काव्यात्मक कृति है जिसमें प्रभु राम के महान भक्त हनुमान के गुणों एवं कार्यों का चालीस चौपाइयों में वर्णन है। यह अत्यन्त लघु रचना है जिसमें पवनपुत्र श्री हनुमान जी की सुन्दर स्तुति की गई है। इसमें बजरग बली‍ की भावपूर्ण वन्दना तो है ही, श्रीराम का व्यक्तित्व भी सरल शब्दों में उकेरा गया है। ‘चालीसा’ शब्द से अभिप्राय ‘चालीस’ (40) का है क्योंकि इस स्तुति में 40 छन्द हैं।

हनुमान चालीसा रचयिता गोस्वामी तुलसीदास हैं। वैसे तो पूरे भारत में यह लोकप्रिय है किन्तु विशेष रूप से उत्तर भारत में यह बहुत प्रसिद्ध एवं लोकप्रिय है। लगभग सभी हिन्दुओं को यह कण्ठस्थ होती है। सनातन धर्म में हनुमान जी को वीरता, भक्ति और साहस की प्रतिमूर्ति माना जाता है।

रामचरितमानस अर्थ सहित PDF Download (हिंदी अनुवाद)

In this article, we’ll provide you Hanuman Chalisa in Hindi PDF format, available to download from the official website at hindutemplealbany.org or download using the direct link below.

श्री हनुमान चालीसा Hindi | Hanuman Chalisa PDF Download

  • Author: गोस्वामी तुलसीदास
  • Pages: 3
  • Size: 0.07 MB
  • Format: Application/PDF
  • Language: Hindi
  • Classification: वैदिक साहित्य
  • Keywords: श्री हनुमान चालीसा
  • Title: श्री हनुमान चालीसा
  • Type: Book
PDF : Double click to Download PDF


Download the PDF: Click Here

श्री हनुमान चालीसा

हनुमान चालीसा के लेखक का श्रेय तुलसीदास को दिया जाता है, जो एक कवि-संत थे, जो 16 वीं शताब्दी सीई में रहते थे। उन्होंने भजन के अंतिम श्लोक में अपने नाम का उल्लेख किया है। हनुमान चालीसा के 39वें श्लोक में कहा गया है कि जो कोई भी हनुमान जी की भक्ति के साथ इसका जप करेगा, उस पर हनुमान की कृपा होगी। दुनिया भर के हिंदुओं में, यह एक बहुत लोकप्रिय मान्यता है कि चालीसा का जाप गंभीर समस्याओं में हनुमान के दिव्य हस्तक्षेप का आह्वान करता है।

शिव जी के रुद्रावतार माने जाने वाले हनुमान जी को बजरंगबली, पवनपुत्र, मारुतीनन्दन, केसरी नन्दन , महावीर आदि नामों से भी जाना जाता है। मान्यता है कि हनुमान जी अजर-अमर हैं। हनुमान जी को प्रतिदिन याद करने और उनके मन्त्र जाप करने से मनुष्य के सभी भय दूर होते हैं। कहा जाता है कि हनुमान चालीसा के पाठ से भय दूर होता है, क्लेश मिटते हैं। इसके गम्भीर भावों पर विचार करने से मन में श्रेष्ठ ज्ञान के साथ भक्तिभाव जाग्रत होता है।

बच्चों का पढ़ाई में मन ना लगे तो निम्न पंक्तियों का पाठ करें?

बल बुद्धि विद्या देहु मोहि हरहु कलेश विकार|| इस पंक्ति को लगातार 11 बार बच्चों को पढ़ाई करने से पहले करवाएं 27 दिन लगातार करने से बहुत फायदा होगा.

मन में अकारण भय हो तो निम्न पंक्ति पढ़ें?

भूत पिशाच निकट नहीं आवे महावीर जब नाम सुनावे. - इस पंक्ति का 27 बार पाठ करने से किसी भी व्यक्ति के मन का भय दूर हो जाता है.

किसी भी कार्य को सिद्ध करने के लिए निम्न पंक्ति पढ़ें-

भीम रूप धरि असुर संघारे सियाराम जी के काज सवारे. इस पंक्ति को किसी भी कार्य को करने से पहले कम से कम 13 बार अवश्य पढ़ें.

दोहा

दोहा श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मनु मुकुरु सुधारि । बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि ॥ बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन कुमार बल बुधि विद्या देहु मोहि, हरहु कलेश विकार।।

Pay Attention

If the Free download link of the श्री हनुमान चालीसा Hindi | Hanuman Chalisa PDF Download is not working or you are feeling any other issue with it, then please report it by Contact Us If the हनुमान चालीसा इन हिंदी is a copyrighted material which we will not supply its PDF or any source for downloading at any cost.

Alternate Links for Hanuman Chalisa PDF Hindi

You can also visit the official/source website to download the PDF from the following links: 

https://www.hindutemplealbany.org/wp-content/uploads/2016/08/Sri_Hanuman_Chalisa_Hindi.pdf

Hanuman Chalisa Lyrics in English

below is the Hanuman Chalisa in English PDF (Lyrics). Here you can easily read Hanuman Chalisa in English without any hard work. Hanuman Chalisa is now available in English, read below:

Doha

Shri Guru Charan Sarooja-raj Nija manu Mukura Sudhaari
Baranau Rahubhara Bimala Yasha Jo Dayaka Phala Chari
Budhee-Heen Thanu Jannikay Sumirow Pavana Kumara
Bala-Budhee Vidya Dehoo Mohee Harahu Kalesha Vikaara
Jai Hanuman gyan gun sagar
Jai Kapis tihun lok ujagar Ram doot atulit bal dhama
Anjaani-putra Pavan sut namaMahabir Bikram Bajrangi
Kumati nivar sumati Ke sangiKanchan varan viraj subesa
Kanan Kundal Kunchit KeshaHath Vajra Aur Dhuvaje Viraje
Kaandhe moonj janehu sajaiSankar suvan kesri Nandan
Tej prataap maha jag vandanVidyavaan guni ati chatur
Ram kaj karibe ko aaturPrabu charitra sunibe-ko rasiya
Ram Lakhan Sita man BasiyaSukshma roop dhari Siyahi dikhava
Vikat roop dhari lank jaravaBhima roop dhari asur sanghare
Ramachandra ke kaj sanvareLaye Sanjivan Lakhan Jiyaye
Shri Raghuvir Harashi ur layeRaghupati Kinhi bahut badai
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai

Sahas badan tumharo yash gaave
Asa-kahi Shripati kanth lagaave

Sankadhik Brahmaadi Muneesa
Narad-Sarad sahit Aheesa

Yam Kuber Digpaal Jahan te
Kavi kovid kahi sake kahan te
Tum upkar Sugreevahin keenha
Ram milaye rajpad deenha

Tumharo mantra Vibheeshan maana
Lankeshwar Bhaye Sub jag jana

Yug sahastra jojan par Bhanu
Leelyo tahi madhur phal janu

Prabhu mudrika meli mukh mahee
Jaladhi langhi gaye achraj nahee

Durgaam kaj jagath ke jete
Sugam anugraha tumhre tete

Ram dwaare tum rakhvare
Hoat na agya binu paisare

Sub sukh lahae tumhari sar na
Tum rakshak kahu ko dar naa

Aapan tej samharo aapai
Teenhon lok hank te kanpai

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai
Mahavir jab naam sunavae

Nase rog harae sab peera
Japat nirantar Hanumant beera

Sankat se Hanuman chudavae
Man Karam Vachan dyan jo lavai

Sab par Ram tapasvee raja
Tin ke kaj sakal Tum saja

Aur manorath jo koi lavai
Sohi amit jeevan phal pavai

Charon Yug partap tumhara
Hai persidh jagat ujiyara

Sadhu Sant ke tum Rakhware
Asur nikandan Ram dulhareAshta-sidhi nav nidhi ke dhata

As-var deen Janki mataRam rasayan tumhare pasa
Sada raho Raghupati ke dasaTumhare bhajan Ram ko pavai

Janam-janam ke dukh bisraavaiAnth-kaal Raghuvir pur jayee
Jahan janam Hari-Bakht KahayeeAur Devta Chit na dharehi

Hanumanth se hi sarve sukh karehiSankat kate-mite sab peera
Jo sumirai Hanumat BalbeeraJai Jai Jai Hanuman Gosahin

Kripa Karahu Gurudev ki nyahinJo sat bar path kare kohi
Chutehi bandhi maha sukh hohiJo yah padhe Hanuman Chalisa

Hoye siddhi sakhi GaureesaTulsidas sada hari chera
Keejai Nath Hridaye mein dera\

Doha

Pavan Tanay Sankat Harana
Mangala Murati Roop
Ram Lakhana Sita Sahita
Hriday Basahu Soor Bhoop

Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi

|| दोहा ||

श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मन मुकुर सुधारि।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि॥
बुद्धिहीन तनु जानिकै सुमिरौं पवनकुमार।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं हरहु कलेस बिकार॥

|| चौपाई ||

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर जय कपीस तिहुँ लोक उजागर राम दूत अतुलित बल धामा अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ॥१॥

महाबीर विक्रम बजरंगी कुमति निवार सुमति के संगी कंचन बरन बिराज सुबेसा कानन कुंडल कुँचित केसा ॥२॥

हाथ बज्र अरु ध्वजा बिराजे काँधे मूँज जनेऊ साजे शंकर सुवन केसरी नंदन तेज प्रताप महा जगवंदन ॥३॥

विद्यावान गुनी अति चातुर राम काज करिबे को आतुर प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया राम लखन सीता मनबसिया ॥४॥

सूक्ष्म रूप धरि सियहि दिखावा बिकट रूप धरि लंक जरावा भीम रूप धरि असुर सँहारे रामचंद्र के काज सवाँरे ॥५॥

लाय सजीवन लखन जियाए श्री रघुबीर हरषि उर लाए रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई तुम मम प्रिय भरत-हि सम भाई ॥६॥

सहस बदन तुम्हरो जस गावै अस कहि श्रीपति कंठ लगावै सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा नारद सारद सहित अहीसा ॥७॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते कवि कोविद कहि सके कहाँ ते तुम उपकार सुग्रीवहि कीन्हा राम मिलाय राज पद दीन्हा ॥८॥

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना लंकेश्वर भये सब जग जाना जुग सहस्त्र जोजन पर भानू लील्यो ताहि मधुर फ़ल जानू ॥९॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माही जलधि लाँघि गए अचरज नाही दुर्गम काज जगत के जेते सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥१०॥

राम दुआरे तुम रखवारे होत न आज्ञा बिनु पैसारे सब सुख लहै तुम्हारी सरना तुम रक्षक काहू को डरना ॥११॥

आपन तेज सम्हारो आपै तीनों लोक हाँक ते काँपै भूत पिशाच निकट नहि आवै महाबीर जब नाम सुनावै ॥१२॥

नासै रोग हरे सब पीरा जपत निरंतर हनुमत बीरा संकट ते हनुमान छुडावै मन क्रम वचन ध्यान जो लावै ॥१३॥

सब पर राम तपस्वी राजा तिनके काज सकल तुम साजा और मनोरथ जो कोई लावै सोइ अमित जीवन फल पावै ॥१४॥

चारों जुग परताप तुम्हारा है परसिद्ध जगत उजियारा साधु संत के तुम रखवारे असुर निकंदन राम दुलारे ॥१५॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता अस बर दीन जानकी माता राम रसायन तुम्हरे पासा सदा रहो रघुपति के दासा ॥१६॥

तुम्हरे भजन राम को पावै जनम जनम के दुख बिसरावै अंतकाल रघुवरपुर जाई जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई ॥१७॥

और देवता चित्त ना धरई हनुमत सेई सर्व सुख करई संकट कटै मिटै सब पीरा जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ॥१८॥

जै जै जै हनुमान गुसाईँ कृपा करहु गुरु देव की नाई जो सत बार पाठ कर कोई छूटहि बंदि महा सुख होई ॥१९॥

जो यह पढ़े हनुमान चालीसा होय सिद्धि साखी गौरीसा तुलसीदास सदा हरि चेरा कीजै नाथ हृदय मँह डेरा ॥२०॥

दोहा पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप। राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप॥

Leave a Comment